Over Europe-Vans BV

Klantenservice

Auto afmetingen

BPM en bedrijfswagens

Per 1 januari 2025 verdwijnt de BPM vrijstelling op bedrijfswagens met een 1e registratie na 1 januari 2025. Dit betekent dat ondernemers vanaf dat moment ook BPM op een nieuwe bedrijfswagen moeten gaan betalen. Voorheen was het zo dat deze aanschafbelasting alleen op een personenauto (geel kenteken) werd berekend. Per ingang van 01-01-2025 moet dit ook op grijs kenteken afgerekend worden. Dit zal resulteren in een flinke verhoging van de nieuwprijs van een bedrijfswagen. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

Wat betekent BPM?

BPM is een afkorting voor Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen. Deze belasting wordt éénmalig betaalt bij de aankoop van een voertuig. Vanaf het begin van 2025 moet je deze belasting ook bij aanschaf van een bedrijfswagen betalen. De BPM is opgebouwd uit een heffing voor CO2 uitstoot van de verbrandingsmotor én een percentage van de catalogusprijs. Volledig elektrische voertuigen zijn vrijgesteld van BPM. De BPM wordt geheven vanaf het moment dat het voertuig in Nederland geregistreerd wordt.

Brandstof

Op dit moment zien we dat de vraag naar elektrische bedrijfswagens afneemt. Dit komt mede door tegenvallende prestaties zoals actieradius, laadvermogen en trekgewicht. Ook de hoge prijzen (ook gebruikt) zorgen ervoor dat de meeste ondernemers op dit moment nog steeds het beste af zijn met een schone en zuinige dieselbedrijfswagen met Euro6 milieu normering.

Redenen om op korte termijn een gebruikte bedrijfswagen te kopen

De prijsverhoging van nieuwe bedrijfswagens brengt automatisch een prijsstijging van gebruikte bedrijfswagens met zich mee. Door op korte termijn te beslissen profiteert u dus nog van een lagere prijs.

Groter aanbod. Door de te verwachten stijgende vraag verwachten wij dat bedrijfswagens sneller verkocht worden. Het kan dus zijn dat de benodigde gebruikte bedrijfswagen niet meer voorradig is.